Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι επιπτώσεις από τον καταρροϊκό πυρετό και προβλέψεις για την πορεία της κορινθιακής σταφίδας, ήταν τα θέματα της χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ του νομού μας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Χρήστος Γιαννόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ Στάθης Κούφης και Θανάσης Βομίρης.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, αναφερόμενος στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, είπε ότι θα φέρει δραματικές ανατροπές για τους παραγωγούς ενώ το ισχυρότερο πλήγμα θα δεχθούν οι «μικροί» Η νέα ΚΑΠ θα ευνοήσει μόνον τους παραγωγούς που διαθέτουν πολλά στρέμματα για καλλιέργεια ενώ, κατά μέσω όρο, οι επιδοτήσεις για τα προϊόντα που κατ΄εξοχήν καλλιεργούνται στην Ηλεία θα φτάσουν τα 40 ευρώ ανά στρέμμα π.χ στη σταφίδα από τα 300 που ήταν ως τώρα ή τα 100-150 για τις ελαιοκαλλιέργειες.

Στα 25 ευρώ επίσης, από τα 52 που ήταν ως σήμερα υπολογίζονται ότι θα κατρακυλήσουν οι επιδοτήσεις για τους κτηνοτρόφους.

Ο κ. Κούφης, είπε ότι «δεν εκριζώνεται ο καταρροϊκός πυρετός με ημίμετρα γιατί διαχειμάζει σε βοοειδή και κατσίκες και του χρόνου πάλι τα ίδια θα έχουμε, αν δεν εφαρμοστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης»

Κάποτε «η χώρα μας παρήγαγε 200χιλ τόνους, σήμερα μετά βίας παράγει 25 χιλ τόνους και κάποιοι επιμένουν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει αγορά να τους πουλήσουν, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βομίρης. Εμείς θέλουμε ελάχιστη εγγυημένη τιμή για τη σταφίδα, αποζημιώσεις για το σταφύλι που καταστράφηκε , να μας επιστρέψουν τα λεφτά που πληρώσαμε στο ΟΣΔΕ , γιατί ήταν βαριά τα ποσά και εμείς δεν θα έχουμε να τρυγήσουμε. Ζητάμε ακόμα να ενισχυθούμε για να συστήσουμε παραγωγικούς συνεταιρισμούς καθώς οι υποδομές υπάρχουν ( αποθήκες, σταφιδεργοστάσιο κλπ) που τώρα τα καρπώνεται η Εταιρική Σύμπραξη που φτιάξανε διαλύοντας την ΕΑΣ για να τα ξεπουλήσουν όλα !» κατέληξε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Please enter your comment!
Please enter your name here