Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Παρακολουθούμε με ανησυχία την κατάσταση που επικρατεί πανελλαδικά με την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19.

Μόνο αγανάκτηση, προκαλούν οι δηλώσεις της κυβέρνησης και των επιτελείων της, ότι τα νοσοκομεία που έχουν οριστεί ως κέντρα αναφοράς, έχουν “επάρκεια σε προσωπικό και υλικά” και ότι “όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα» ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει την αντιμετώπιση της νέας πανδημίας σαν ζήτημα ατομικής ευθύνης αποκρύπτωντας τις τεράστιες κρατικές ευθύνες για ένα σύστημα υγείας ανίκανο να υποστηρίξει τις ανάγκες του ελληνικού λαού.

Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία από μέρα σε μέρα και το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας (ΠΝ Ρίου), τέθηκε σε καραντίνα και εκτός εφημερίας, ενώ δεν υπάρχει άλλο νοσοκομείο αναφοράς σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και φυσικά και στο νομό μας.Πρόκειται για αποτέλεσμα που μας επηρεάζει λόγω της συνολικής κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας και στην περιοχή μας. Το νοσοκομείο του Πύργου έχει ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι εφημερίες βγαίνουν μετά βίας, με υποχρεωτική ανάληψη υπηρεσίας και φέρνοντας γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας και το νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Μέτρα – κοροϊδία

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε όχι μόνο είναι ανεπαρκή αλλά με την κατηγοριοποίηση των δικαιούχων πετάνε εκτός ένα μεγάλο κομμάτι των επαγγελματιών που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες που η κυβέρνηση θεωρεί ότι πλήττονται από την πανδημία

Δεν υπάρχει πρόνοια για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι έχουν χρέη προς τις τράπεζες, σε ΔΕΗ, ακόμα και σε άλλους ιδιώτες και κινδυνεύουν με την απώλεια ή τη μείωση των εισοδημάτων τους να μην μπορούν να είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις που έχουν κάνει.

Ομοίως, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε για την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ που συνεχίζουν να τους βαραίνουν, ενώ τους επόμενους μήνες το εισόδημά τους θα συνεχίσει να συρρικνώνεται.Απουσιάζουν το πάγωμα οφειλών για τράπεζες και δάνεια, που πρέπει να ισχύσει για όλους και όχι μόνο για τους λεγόμενους συνεπείς δανειολήπτες.

Το μέτρο για τις ασφαλιστικές εισφορές είναι ασπιρίνη σε έναν βαριά άρρωστο, που ήδη έχει χτυπηθεί από την προηγούμενη κρίση, εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται σε ρυθμίσεις και πληρώνουν δόσεις και επί της ουσίας κινδυνεύουν και πάλι να βρεθούν ανασφάλιστοι.

Απαιτούμε:

· Άμεση πρόσληψη μόνιμων και πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής μας. Να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ (110 κλίνες στο σύνολο). Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Να στελεχωθεί και να ανοίξει ο τρίτος όροφος στο Νομαρχιακό νοσοκομείο στον Πύργο με δυνατότητα 40 κλινών και η νέα πτέρυγα στην Αμαλιάδα.

· Άμεσα να προσληφθούν οι επικουρικοί γιατροί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.

· Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας και τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης να διατεθούν δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό.

· Να επαναλειτουργήσει άμεσα στην Πάτρα το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» που κάλυπτε σοβαρές και πάγιες ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτει όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση του ιού.

· Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) και ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός.

Σε ότι αφορά τα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα ως 12.000, απαιτούμε:

§ Την απαλλαγή τους από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική τους ασφάλιση για τους επόμενους 4 μήνες, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

§ Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το επόμενο 4μηνο.

§ Την άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες. Να μην χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.

§ Την άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κ.λπ. εις βάρος τους. Να ανασταλούν πλειστηριασμοί αλλά και κάθε διακοπή ρεύματος, νερού κλπ.

§ Την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, αναλογικό του επιδόματος ανεργίας, για όσες μέρες αναγκάζονται να κλείσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας.

§ Την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για τις νέες μητέρες ώστε να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν άμεσα στην επιχείρησή τους.

§ Την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για όσους κλείνουν αναγκαστικά τις επιχειρήσεις τους λόγω των γενικών μέτρων πρόληψης.

§ Την απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους ως ενίσχυση.

§ Την άμεση επιβολή αφορολόγητου ορίου, για εισοδήματα ως και 12.000 ευρώ το χρόνο και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην εκτιναχθούν για μία ακόμα φορά τα χρέη τους.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν προτεραιότητα. Κανένας συμβιβασμός με τις ανάγκες της οικονομίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών τους, με την πολιτική που σαρώνει κοινωνικά δικαιώματα και ανάγκες.

Αφήστε μια απάντηση

Please enter your comment!
Please enter your name here